Danmarks Strandguide - Djursland


Østervang Grundejerforenings Strand

Cyklistens frokoststrand

Fin sandbund, borde og bænke og en beliggenhed lige ved cykelstien mellem Femmøller og Ebeltoft gør den private strand Østervang til et oplagt sted at tage et hvil. Og turene op i baglandet er smukke og gode for konditionen.
Vis mere information

Den fine lille strand få hundrede meter øst for Natomolen er strand for et af Djurslands ældste sommerhusområder. Mange af husene har været i de samme familiers eje i flere generationer, og de kommer sjældent til salg. Grundejerforeningen Østervang har sat borde og bænke op på stranden, og selv om det er en privat strand og først og fremmest tiltænkt de lokale, kan den forbipasserende cyklist eller vandrer også slå sig ned.

Stranden er et dejligt sted at nyde sin medbragte frokost, beundre udsigten til Ebeltoft og Mols Bjerge, lytte til bølgerne og mærke solen varme for en stund. Her er mere fredeligt end ved den nærliggende Femmøller Strand, og det lave, lune vand og den fine sandbund gør stranden familievenlig, også når man har de yngste med. Små stensætninger går ud i vandet og er tilholdssted for en række dyr og planter. Her er sandkutling og tobis, torsk og ulk og både fjord- og hesterejer.

Ved lavvande bliver nogle af bankerne blottet, og så er vadefuglene klar til at gå til bords og mæske sig i muslinger, orm, småfisk, og hvad der ellers er dækket op med. Sandbanken ud for stranden går langt ud, hvad der tit kommer bag på sejlbåde, for lige op til sandbanken er der god dybde. Men her skal man altså ikke komme for tæt på land.

Bag stranden går flere veje op i de små landsbysamfund Lyngsbæk og Handrup. Handrup kan med sine stejle veje føles helt alpeagtig, omgivet af store bakker som den er. Ved Lyngsbæk kan man på bagvejen til Femmøller køre forbi den flotte herregård Lyngsbækgård, der har en smuk tilhørende skov. Her ligger en af de tidligere ejere, Danmarks "margarinekonge" Otto Mønsted, begravet.

Små stensætninger går ud i vandet og er tilholdssted for en række dyr og planter. Her er sandkutling og tobis, torsk og ulk og både fjord- og hesterejer. Ved lavvande bliver nogle af bankerne blottet, og så er vadefuglene klar til at gå til bords og mæske sig i muslinger, orm, småfisk, og hvad der ellers er dækket op med. Sandbanken ud for stranden går langt ud, hvad der tit kommer bag på sejlbåde, for lige op til sandbanken er der god dybde. Men her skal man altså ikke komme for tæt på land.

Bag stranden går flere veje op i de små landsbysamfund Lyngsbæk og Handrup. Handrup kan med sine stejle veje føles helt alpeagtig, omgivet af store bakker som den er. Ved Lyngsbæk kan man på bagvejen til Femmøller køre forbi den flotte herregård Lyngsbækgård, der har en smuk tilhørende skov. Her ligger en af de tidligere ejere, Danmarks 'margarinekonge' Otto Mønsted, begravet.


BørnevenligBadningLavt vand
  • Område: Sydkysten
  • Koordinater:
    56°13'36.85"N 10°37'36.32"E
    (56.2269 10.6268)
  • Sydvendt sandstrand
  • Ingen P-plads
  • Privat strand
  • Side i bogen: 121
Minikort af Djursland/Anholt

Uddrag fra Feltguiden

Strandarve

Strandarve

Strandarve er en saftig lille hårdfør plante som vokser på sandstrande og strandvolde, hvor sandet gemmer næring fra rådnende tangplanter. Den tåler saltvandssprøjt og vokser hurtigt op igen, hvis den dækkes af flyvesand.

Læs mere

Fjæsing

Fjæsing

Danmarks eneste giftige fisk, Fjæsingen søger om sommeren fra dybderne mod kysten, hvor den jager tobis. Det meste af dagen skjuler den sig i sandbunden, hvorfor badende kan stikke sig på fiskens giftige rygfinner og gællelåg.

Læs mere

Klik her for at se flere strand-fakta fra Feltguiden