Danmarks Strandguide - Djursland


Hassenør

Røverhistorier og hornfisk

Et gammelt voldsted fortæller om et dramatisk kapitel i Danmarkshistorien, her er ganske fin badestrand, og det er et af de bedste steder at fiske hornfisk i sæsonen. Hassenør er en smuk strand med flotte udsigter, men her er meget strøm.
Vis mere information

Kattegatøen Hjelm dominerer udsigten ved Hassenør, Ebeltofthalvøens sydlige pynt. Der er bare fem kilometer på tværs af vandet, men man skal være forsigtig, for turen går over et af Kattegats meget dybe steder, Hjelm dyb, som er yndet af dykkere, og strømmen er stærk. Her kommer også mange meget store skibe og hurtigfærger forbi.

Hjelm er uløseligt knyttet til marsk Stig, som blev fredløs, da han – formentlig uberettiget – blev sat i forbindelse med mordet på kong Erik Menved. Stig Andersen Hvide, som han hed, var marsk, altså en slags krigsminister, og som fredløs besatte han Hjelm og blev sørøver og falskmøntner. Han hærgede vidt og bredt og blev en slags allieret med den norske konge. Han døde på øen.

Ved Hassenør findes resterne af det gamle voldsted Rane Ladegaard, og det er bygget omkring den tid, da marsk Stig bosatte sig på Hjelm. Men om det var ham, der byggede det som et støttepunkt, eller om det var kongens forsøg på at holde øje med den fredløse trussel, vides ikke.

Hassenør er et fint og meget uforstyrret badested, hvor stenstrand veksler med sand, og hvor bunden de fleste steder er dejlig sandbund. Her er ofte dykkere, der bruger stranden som udgangspunkt for ture ud til Klokkegrund og de undersøiske bratte skrænter i Hjelm dyb.

Man kan også sætte en havkajak i vandet eller wind- og kitesurfe. Men uanset hvad man gør, skal man være opmærksom på strøm og vind. Driver man til havs, er der lang vej hjem i et farligt farvand.

Hassenør står højt på listen, når det gælder gode hornfiskesteder. Det er et af de allerførste steder, de østjyske fiskere kan være heldige at få den livlige spisefisk på krogen, når sæsonen indledes i forsommeren.


ParkeringBørnevenligBadningMiddeldybt vandNudismeFiskevandSnorklingHavkajakWindsurfingVandringFuglelokalitet
  • Område: Østkysten
  • Koordinater:
    56° 8'46.21"N 10°43'5.61"E
    (56.1462 10.7182)
  • Østvendt sten- og sandstrand
  • P-plads
  • Privat strand
  • Side i bogen: 153
Minikort af Djursland/Anholt

Uddrag fra Feltguiden

Pungreje

Pungreje

Pungrejerene, også kalder mysider danner sommerhalvåret igennem tætte sværme imellem det lave vands ålegræs og i havne. Føden består af planktondyr. Selv er pungrejerne et attraktivt måltid for fiskeyngel og gopler.

Læs mere

Havørred

Havørred

Havørreden træffes overalt langs Danmarks kyster og lever både i salt og ferskvand. Om vinteren gyder fisken i åer og bække, mens sommeren tilbringes ude på de åbne og salte kyster, hvor den æder store mængder sild, tobis og rejer.

Læs mere

Klik her for at se flere strand-fakta fra Feltguiden