Danmarks Strandguide - Djursland


Egsmark Strand

Indiana Jones på dansk

Stranden ved Egsmark er tæt forbundet med kystfiskeriet i Ebeltoft Vig og med eventyreren Rasmus Havmøller, en slags lokalt svar på Indiana Jones der byggede sit særprægede hus her.
Vis mere information

De lokale er ikke altid helt enige om, hvor Vibæk Strand slutter, og Egsmark Strand begynder, men et bud er, at Egsmark Strand begynder, hvor vejen drejer fra Ebeltoft mod venstre og begynder sin rejse ud mod Mols. ”Nøset” hedder stedet, og før i tiden var der en lille flok butikker her, blandt andet en købmand.

I dag er Egsmark Strand udestue for både sommerhusgæster og fastboende, der bruger stranden og vejene som løberute, rulleskøjtebane, badestrand, vandresti, kajaksejlads, lyst- og fritidsfiskeri, windsurfing og andre aktiviteter.

Det er et af de steder, hvor man stadig kan se resterne af tidligere tiders fiskesamfund, for nogle af fiskehytterne ligger her stadig. I et af dem, et gult lille hus tæt ved Nøset, blev Rasmus Havmøller født. Han var en slags lokalt svar på Indiana Jones, og det særprægede hus ”Lille Siam” ned til vejen er også knyttet til hans historie.

Rasmus Havmøller tog som ung i 1914 til Siam, datidens navn for Thailand, hvor han passede en plantage. I sin tid i Thailand indsamlede han kunstgenstande og jagttrofæer, og dem bragte han med sig hjem til Ebeltoft, da han i 1933 blev tvunget tilbage af den malaria, han også havde reddet sig under opholdet. ”Lille Siam” byggede han til sig selv og sin siamesiske hustru, Nang Boon Sri, som helt usædvanligt for den tid var vendt med ham hjem. Han døde i 1940, hun i 1960, og hun blev boende i Ebeltoft resten af sit liv. Deres enestående siamesiske samling kan stadig ses på Ebeltoft Museum, hvor den står næsten som dengang.


ParkeringKioskHandicapvenligBørnevenligBadningBadebroLavt vandFiskevandSnorklingHavkajakWindsurfingKitesurfing
  • Område: Sydkysten
  • Koordinater:
    56°13'32.86"N 10°39'13.82"E
    (56.2258 10.6538)
  • Sydvendt sandstrand
  • Privat p-plads
  • Privat strand
  • Side i bogen: 124
Minikort af Djursland/Anholt

Uddrag fra Feltguiden

Pungreje

Pungreje

Pungrejerene, også kalder mysider danner sommerhalvåret igennem tætte sværme imellem det lave vands ålegræs og i havne. Føden består af planktondyr. Selv er pungrejerne et attraktivt måltid for fiskeyngel og gopler.

Læs mere

Eremitkrebs

Eremitkrebs

Eremitkrebsen udvikler ikke skjold, og lever derfor i tomme sneglehuse, som regel konksneglens. Når den vokser, må den finde nyt og større sneglehus. Den lever både på lavt og dybt vand. Havkatten er dens værste fjende.

Læs mere

Klik her for at se flere strand-fakta fra Feltguiden