Danmarks Strandguide - Djursland


Jernhatten

Udsigt til eventyr

Kystens højeste punkt er også et højdepunkt, når det gælder naturen. Og her er gode klatretræer blandt de sære, krogede rester af en ældgammel skov oppe på toppen.
Vis mere information

Der er noget eventyrligt og troldeagtigt ved Jernhatten. Alene navnet lyder af middelalder, og når man først står deroppe på kystens højeste punkt 49 meter over havet, så vil de mest fantasifulde ikke have svært ved at forestille sig både elvere, riddere og troldfolk. For Jernhatten rummer en rest meget gammel skov, og formerne herinde under kronerne er sære og krogede. Mange af træerne er i øvrigt ideelle klatretræer for store og små.

Udsigten er også eventyrlig, det samme er artsrigdommen. Jernhatten er et af de varmeste og tørreste områder i landet, og det giver særlige muligheder for planter og insekter. Her er en overdådighed af forskellige blomster, blandt andre blå anemoner, violer, hulkravet kodriver, voldtimian, orkideen tyndakset gøgeurt og merian. Også sommerfuglene har gode vilkår – mange af randøjearterne findes her, det samme gør bl.a. blåfugl, aurora, det hvide c, dagpåfugleøje og storplettet perlemorssommerfugl.

Det varme klima på Jernhatten gør også stedet ideelt for krybdyr. Her er både snog og hugorm, og husk, at det kun er en snog, hvis der er to gule eller hvide pletter synlige i nakken. Hugormene her kan godt være sorte, men har ikke nakkepletterne. I øvrigt er hugormen sky og flygter helst fra mennesker, og hugormebid er meget sjældne.

Selve kysten er perfekt til en god vandretur, hvor man kan blive blæst godt igennem. Fiske kan man også. Og finde masser af sjove sten og sneglehuse - endda magnetisk sand. Prøv selv at stryge en magnet igennem sandet.

Vil man bade, er Holme Strand et bedre valg, til gengæld byder Jernhatten på noget af det bedste snorkeldykkervand på Djursland.


ParkeringBørnevenligBadningDybt vandFiskevandSnorklingHavkajakParaglidingVandringFuglelokalitetGeologiShelter
  • Område: Østkysten
  • Koordinater:
    56°14'38.48"N 10°47'29.00"E
    (56.244 10.7914)
  • Sydøstvendt stenstrand
  • P-plads
  • Privat strand
  • Side i bogen: 169
Minikort af Djursland/Anholt

Uddrag fra Feltguiden

Molsruten

Molsruten

Vandreruten Grenaa - Århus er ca. 80 km lang og forløber langs kysten og gennem Mols. På en del af strækket deler Molsruten forløb med Nordsøstien. På www.dvl.dk kan du hente mere viden.

Læs mere

Strengetang

Strengetang

Strengetang forekommer overalt ved de danske kyster hvor algearten danner tætte bevoksninger på muslingebanker og sten, især i beskyttede fjorde. De strengeormede brunalger bliver op til 3-4 m lange.

Læs mere

Klik her for at se flere strand-fakta fra Feltguiden