Danmarks Strandguide - Djursland


Gjerrild Klint

Fisk, fyrtårn og fortid

Den flotte klint ligger i et af Djurslands mange fine herregårdslandskaber, perfekt til en vandretur langs stranden, og klinten er kendt som et af Djurslands gode fiskesteder.
Vis mere information

Tag en god madpakke med til Gjerrild Klint. Der er borde og bænke, hvor den kan indtages, og man kan hurtigt få brug for det. Området ved klinten er spændende, naturen er flot, der er oplevelser til lands, til vands og i luften, og pludselig er man blevet sulten af al den friske luft, og så er det rart at have forsyninger med. Ellers er fiskestangen en rigtig god makker ved Gjerrild Klint, som er et af Danmarks klassiske lystfiskerområder.

Det er en strand, hvor naturen og ikke badeoplevelsen har hovedrollen, men der er så mange steder på Djursland, hvor man kan bade. Gjerrild Klint er til gengæld unik.

De stejle skrænter ligner umiddelbart Sangstrup og Karlby Klinter længere sydpå, men de er geologisk vidt forskellige. Sangstrup og Karlbys fødselsattester er over 60 millioner gamle. Gjerrild Klints ældste lag går tilbage til næstsidste istid, Saale-istiden for cirka 140.000 år siden. De yngste lag er fra seneste istid, Weichsel-istiden, der sluttede for godt 10.000 år siden, så Gjerrild Klint er noget af en rodet islagkage. Geologistuderende strømmer hertil for at studere de enkelte lag af grus, fed ler osv. De fortæller en historie om, hvordan isen har opført sig, og hvordan denne del af Danmark er skabt.

Er man helt ligeglad med jordlag, er Gjerrild Klint stadig et interessant område. Paragliderne sætter af herfra og svæver ud med vidt udsyn over Kattegat, herregårde som nonneklostret Sostrup Slot og den fede landbrugsjord i denne del af Djursland. I foråret er det fuglene på træk, som passerer forbi i titusindvis, blandt dem rovfugle som den smukke røde glente, musvåger, fiskeørn og vandrefalk.


ParkeringToiletterDybt vandFiskevandSlæbestedSnorklingHavkajakParaglidingVandringFuglelokalitetGeologi
  • Område: Nordkysten
  • Koordinater:
    56°31'11.44"N 10°51'17.25"E
    (56.5198 10.8548)
  • Nordøstvendt sten- og sandstrand
  • P-plads
  • Offentlig og privat strand
  • Side i bogen: 210
Minikort af Djursland/Anholt

Uddrag fra Feltguiden

Vandmand

Vandmand

Vandmand, også kaldet øregople optræder i stort antal langs Danmarks kyster. Vandmanden består af ca. 95% vand og er derfor uden nævneværdige fjender, på nær særlige krebsdyr, kaldet goplelus, som æder vandmandens fire halvrunde kønsorganer.

Læs mere

Strandmandstro

Strandmandstro

Strand-Mandstro kaldes også for Strandtidsel og findes ikke så mange steder i landet. Den er derfor fredet, så man må ikke plukke den. Insekter må derimod gerne suge nektar af dens blomster – og gør det med vellyst!

Læs mere

Klik her for at se flere strand-fakta fra Feltguiden