I morgenlyset og i den sene aftenrødme på en stille dag virker de så lokkende som ”the white cliffs of Dover”, Karlby-klinterne, der er begyndelsen på Djurslands hvide klinter. I stormvejr tårner de sig mørkt og næsten truende op over det oprørte Kattegat. De stejle, forstenede rester af et mere end 60 millioner år gammelt hav er kamæleoner, der skifter farve efter vejr og lys.
Karlby Klint hænger sammen med den endnu højere Sangstrup Klint, kun adskilt af en bred ådal, og man kan gå langs vandet til både Gjerrild Klint og Sangstrup. Men hold øje med vandstanden! I højvande forsvinder stranden nogle steder helt, og det er ikke lige sådan at finde et sted at komme op.
Badeture skal man ikke regne med her, men dykkere og snorklere kan få fantastiske og meget særprægede oplevelser, som ellers er svære at få i Danmark ellers. Kalkpladerne skyder sig langt ud i vandet og giver sprækker og huler til mange fisk og smådyr og imponerende tangskove med et væld af forskellige arter. Kalken formodes at være en af årsagerne til, at her er ørreder om vinteren på denne del af kysten. I solskin giver den hvide kalk et helt særligt lys, men er der pålandsvind, er vandet som regel helt mælkehvidt af kalk, og så er der ikke meget at se.
Det er muligt at finde forstenede søpindsvin og andre rester fra det varme, forhistoriske hav, der engang dækkede landet her. Ofte ligger forsteningerne kapslet ind i stenene, som man kan flække, hvis man har en hammer med. Husk beskyttelsesbriller! Man må ikke hugge sten ud af skrænten, men gerne flække løsblokke, der ligger på stranden.