Danmarks Strandguide - Djursland


Dragsmur Strand vest

Her drypper Jyllands næse

Dragsmur har to strande, og den ind mod Begtrup Vig er som regel den fredeligste, da den har mere læ. Her er ideelt at sætte en kajak i vandet, flotte udsigter fra skanserne og frisk fisk fra fiskehuset nogle dage.
Vis mere information

På alle årstider kan der være travlt ved Dragsmur. Windsurfere, kitesurfere og kajakroere søger til stedet, for der er blot 220 meter mellem Begtrup Vig og Aarhusbugten på den ene side og Ebeltoft Vig på den anden. Næsten uanset vejr og vindretning er det muligt at finde læ eller vind, alt efter behov, og samtidig er her let at komme til, også med offentlige busser, selv om de ikke kører på denne strækning hver time. Her er også et fiskehus og en sommerrestaurant, og Dragsmur er et populært sted at holde en pause, hvad enten man nu er i bil, til fods eller på cykel.

De fleste af aktiviteterne er fredelige, men sådan har det ikke altid været. Det smalle sted, hvor Mols møder Helgenæs – også kendt som stedet, hvor Jyllands næse drypper – har været landgangssted for dragoner, når de skulle på skydeøvelser i området.

Formentlig har også vikingerne brugt det smalle drag som genvej. Vikingebåde var relativt lette og lavbundede, så det har været hurtigere at trække dem på ruller her end at sejle den godt 20 kilometer lange vej rundt om Helgenæs halvøen.

Bakkerne på Dragsmur er menneskeskabte skanser. De ældste er muligvis bygget af Marsk Stig, der var fredløs efter kongemordet i Finderup Lade, men digerne kan også have været dyrehegn, der skulle holde kongens vildt inde. De nyeste skanser er bygget af general Olaf Rye under krigen mod tyskerne i 1848-1850.

Dragsmur afgræsses af får, men man er velkommen til at færdes indenfor indhegningen til fods.


ParkeringBørnevenligBadningBadebroLavt vandFiskevandHavkajakWindsurfingKitesurfingVandringFuglelokalitet
  • Område: Sydkysten
  • Koordinater:
    56° 9'51.77"N 10°31'43.76"E
    (56.1644 10.5288)
  • Vestvendt sand- og stenstrand
  • Flere P-pladser i området
  • Offentlig strand
  • Side i bogen: 78
Minikort af Djursland/Anholt

Uddrag fra Feltguiden

Blåmusling

Blåmusling

Blåmuslingen er meget udbredt i de danske farvande. Den bliver op til 10 cm lang og ånder ved gæller, men kan godt tåle kortvarig udtørring ved lavvande. Ved hjælp af særlige hæftetråde fæstner den sig til sten, pæle og skibsskrog.

Læs mere

Hornfisk

Hornfisk

Hornfisken er en pelagisk stimefisk og findes overalt i de danske farvande. Den kan blive op til ca. 1,2 meter og 2 kilo. Hornfisken foretager lange vandringer og kommer i april-maj ind i danske farvande for at gyde på lavt vand.

Læs mere

Klik her for at se flere strand-fakta fra Feltguiden