Danmarks Strandguide - Djursland


Dragsmur Strand vest

Her drypper Jyllands næse

Dragsmur har to strande, og den ind mod Begtrup Vig er som regel den fredeligste, da den har mere læ. Her er ideelt at sætte en kajak i vandet, flotte udsigter fra skanserne og frisk fisk fra fiskehuset nogle dage.
Vis mere information

På alle årstider kan der være travlt ved Dragsmur. Windsurfere, kitesurfere og kajakroere søger til stedet, for der er blot 220 meter mellem Begtrup Vig og Aarhusbugten på den ene side og Ebeltoft Vig på den anden. Næsten uanset vejr og vindretning er det muligt at finde læ eller vind, alt efter behov, og samtidig er her let at komme til, også med offentlige busser, selv om de ikke kører på denne strækning hver time. Her er også et fiskehus og en sommerrestaurant, og Dragsmur er et populært sted at holde en pause, hvad enten man nu er i bil, til fods eller på cykel.

De fleste af aktiviteterne er fredelige, men sådan har det ikke altid været. Det smalle sted, hvor Mols møder Helgenæs – også kendt som stedet, hvor Jyllands næse drypper – har været landgangssted for dragoner, når de skulle på skydeøvelser i området.

Formentlig har også vikingerne brugt det smalle drag som genvej. Vikingebåde var relativt lette og lavbundede, så det har været hurtigere at trække dem på ruller her end at sejle den godt 20 kilometer lange vej rundt om Helgenæs halvøen.

Bakkerne på Dragsmur er menneskeskabte skanser. De ældste er muligvis bygget af Marsk Stig, der var fredløs efter kongemordet i Finderup Lade, men digerne kan også have været dyrehegn, der skulle holde kongens vildt inde. De nyeste skanser er bygget af general Olaf Rye under krigen mod tyskerne i 1848-1850.

Dragsmur afgræsses af får, men man er velkommen til at færdes indenfor indhegningen til fods.


ParkeringBørnevenligBadningBadebroLavt vandFiskevandHavkajakWindsurfingKitesurfingVandringFuglelokalitet
  • Område: Sydkysten
  • Koordinater:
    56° 9'51.77"N 10°31'43.76"E
    (56.1644 10.5288)
  • Vestvendt sand- og stenstrand
  • Flere P-pladser i området
  • Offentlig strand
  • Side i bogen: 78
Minikort af Djursland/Anholt

Uddrag fra Feltguiden

Strandskade

Strandskade

Strandskaden er en af en kystens karakteristiske vadefugle, kendt for sin høje røst. Det lange næb bruger den i søgen efter sandorm og til at hakke muslinger itu. På en dag kan strandskaden spise op til ca. 300 hjertemuslinger.

Læs mere

Reje (alm.)

Reje (alm.)

Den almindelige reje, også kaldet Roskildereje, er udbredt overalt langs de danske kyster i ålegræs- og tangskove. Rejen lever af tanglopper, orme og fiskeæg og adskiller sig fra Hesterejen med sit horn og sin oprette gang.

Læs mere

Klik her for at se flere strand-fakta fra Feltguiden