Danmarks Strandguide - Djursland


Stavsøre Strand

Naturen i centrum

Den, der vil studere planteliv, insekter og kysten i forandring og gerne have det hele lidt for sig selv, finder ikke mange bedre steder på hele Djursland. Bilen må man lade stå i Kongsgårde tæt ved.
Vis mere information

De fleste badegæster søger fin sandbund, bred hvid strand og masser af muligheder for at sole sig. Det finder man bedre andre steder end her. Men interesserer man sig for naturen, er Stavsøre Strand en af de smukkeste og mest spændende kyststrækninger på hele Djursland. Her er høje kystskrænter, lave strandoverdrev og laguner, hvor der lever flere rødlistede – det vil sige truede – arter. Her er også opstået flere rigkær, som er en naturtype, der findes spredt i det østlige Danmark. Det er en slags mose eller fugtig eng, hvor vandet er kalkholdigt. Det giver gode betingelser for flere spændende planter, ved Stavsøre blandt andet den sjældne orkidé salepgøgeurt, eng-ensian og baltisk ensian.

Kysten i området forandrer sig konstant, og det er sådan, de små lagunesøer er opstået. Når sand og grus aflejres ud for kysten, opstår der buede odder, såkaldte krumodder, som på et tidspunkt enten mødes fra hver sin side eller vokser sammen med fastlandet, så vandet bliver lukket inde. Ved Stavsøre har det givet husly til fredede padder som strandtudse.

Men Stavsøre er også bare et usædvanlig dejligt sted at spise sin medbragte madpakke, nyde solen og lyden af de mange fugle eller kigge ud over vandet. Man kan ofte være heldig at se marsvin og sæler, og her er godt fiskevand. På de undersøiske skrænter er der især mange rødspætter, som dykkerne på stedet ind imellem jager.

Windsurferne bruger stedet, men lider under, at det er svært at komme til i bil. Det er lettest at komme hertil på cykel eller til fods, og så kan man enten komme til fra Kongsgårde eller tage grusvejen gennem sommerhusområdet ved Stødov/Fejrup. Den fører helt ud til stranden.


BørnevenligBadningMiddeldybt vandNudismeFiskevandSnorklingHavkajakWindsurfingKitesurfingVandringFuglelokalitetGeologi
  • Område: Sydkysten
  • Koordinater:
    56° 8'40.30"N 10°29'13.64"E
    (56.1445 10.4871)
  • Nordvestvendt sten- og sandstrand
  • Ingen P-plads
  • Privat strand
  • Side i bogen: 83
Minikort af Djursland/Anholt

Uddrag fra Feltguiden

Hjertemusling (alm.)

Hjertemusling (alm.)

Meget almindelig musling ved de danske kyster. Navnet kommer af de parrede muslingeskallers profil. Muslingen er fødekilde for mange af strandens og de lavvandede kysters fugleliv.

Læs mere

Havørred

Havørred

Havørreden træffes overalt langs Danmarks kyster og lever både i salt og ferskvand. Om vinteren gyder fisken i åer og bække, mens sommeren tilbringes ude på de åbne og salte kyster, hvor den æder store mængder sild, tobis og rejer.

Læs mere

Klik her for at se flere strand-fakta fra Feltguiden