Danmarks Strandguide - Djursland


Ørby Strand

Et postkort fra fortiden

Skrænterne ved Ørby fortæller en masse om en af de mest dramatiske perioder i jordens historie, men man kan også bare tage hertil, fordi her er så usædvanlig dejligt, smukt og uforstyrret.
Vis mere information

Jordens fortid var urolig, længe før der kom mennesker til. Det ved vi, fordi vi kan læse en masse om den ved at studere jordlag.

For eksempel ved vi at der, i en periode for mange millioner år siden, har været mere end 160 store vulkanudbrud. Sporene af dem kan stadig ses i de store skrænter ved Ørby på Helgenæs, og blandt andet derfor er de fredede. Det er nu ikke sådan, at man direkte kan kigge på skrænten og tælle 160 mørke lag – den er groet til, og den består først og fremmest af ler, der skrider ned, når det bliver vådt og tungt nok. Men tilbage i midten af 1900-tallet blev askelagene talt.

Lagene går mere end 55 millioner år tilbage og vidner om et enormt drama. Grønland rev sig løs fra Norge, og på den måde blev Nordatlanten skabt. Men det gik ikke stille for sig. I flere tusinde år gik den ene vulkan efter den anden i udbrud, temperaturen steg, og mange plante- og dyrearter uddøde. Faktisk fik jordkloden nærmest et hedeslag, og livet forandrede sig afgørende.

Al den ballade kan være lidt svær at forestille sig, når man en stille dag står foran de smukke, høje skrænter, hvor paragliderne svæver, sjældne dyr myldrer rundt, lige så sjældne planter blomstrer, og vandet glimter lokkende. Der er dejligt ved Ørby Strand, og altså ikke kun fordi skrænterne er en levende historiebog. Det er også et godt sted at se på fugle, ikke mindst i træktiden.

Lystfiskerne holder af stedet, for der er mange fisk i vandet. Endelig er her dejligt bare at vandre og nyde, at naturen ind imellem er mere dramatisk, end man skulle tro ved første øjekast.


BadningDybt vandNudismeFiskevandSnorklingParaglidingVandringGeologi
 • Område: Sydkysten
 • Koordinater:
  56°7'1.28"N 10°29'42.89"E
  (56.117 10.4952)
 • Stenstrand
 • Til fods og cykel
 • Ingen p-plads
 • Privat
 • Side i bogen: 86
Minikort af Djursland/Anholt

Uddrag fra Feltguiden

Søstjerne (alm.)

Søstjerne (alm.)

Den Almindelige Søstjerne er et smukt, men grådigt rovdyr, som vrister blåmuslingeskaller fra hinanden med armene. Når skallen er åbnet, krænger søstjernen sin mave ind i byttet og fortærer det. Søstjernen bliver op til 50 cm.

Læs mere

Strandkål

Strandkål

Strandkålen er en velsmagende kålplante, både for kålsommerfugle, hvis larver æder blade og blomsterknopper, men også for mennesker, som kan koge bladstilkene som grøntsager. I England dyrkes strandkålen i haver, i Danmark vokser den vildt på stenede strande.

Læs mere

Klik her for at se flere strand-fakta fra Feltguiden