Danmarks Strandguide - Djursland


Vosnæs Pynten

Fisk og fornøjelser

Frokost i det grønne, forårs-sopperi, en tur til søs med udsigt til blomstrende strandenge, en vinterdag med snøren i vandet – kysten ved Rolsøgaard mellem Knebel og Vrinners byder på mange fine oplevelser. Og har man spist for meget, kan man bede om tilgivelse for sin grådighed i det nærliggende kapel.
Vis mere information

På den ene side troner Kalø Slotsruin i det fjerne, til den anden side står Studstrupværket, som forsyner det meste af Århus med energi. Og bag det hele ligger Vosnæs Gods, der ejes af Adam greve Knuth og har været i slægtens eje siden 1869.

Slottets historie går tilbage til 1400-tallet, hvor den første kendte ejer, Oluf Jepsen, nævnes i et skrift fra 1486. Det nuværende gods er dog opført i 1897 og tegnet af arkitekten August Klein. Siden er det ombygget, blandt andet efter en brand.

Vosnæs er et ualmindelig dejligt stykke Danmark – på én gang tidløst og midt i historien. Man kan bade fra stranden, men bedst egnet er den til en picnic, soppetur, til havkajak, en tur med fiskenettet eller bedre endnu: fiskestang og hjul. Vosnæs er kendt for at være godt ørredvand, og i vintermånederne kan det også blive til en god stegetorsk. I maj og begyndelsen af juni trækker hornfiskene ind i stort tal.

Man kan komme ganske tæt på stranden i bil, men ellers er Vosnæs et godt sted at cykle eller gå til. Det er også en del af den internationale fjernvandrevej E1, som på dette stræk hedder Molsruten. Kommer man fra havet, er vandet dybest mod syd, hvor sejlbåde tit ligger for anker i læ af skoven og pynten. Både plante-og insektlivet er varieret og med til at gøre Vosnæs til en fin naturoplevelse. I forårets blomsterflor er blandt andet blå anemone, tjærenellike og nikkende limurt, og de fine lyserøde engelskgræs, der tåler salt, er her også. Så det er bare at sætte sig til rette i strandkanten og nyde roen og udsigten.


ParkeringBørnevenligLavt vandFiskevandHavkajakVandring
  • Område: Sydkysten
  • Koordinater:
    56°17'1.11"N 10°22'59.66"E
    (56.2836 10.3832)
  • Østvendt fjordstrand
  • P-plads
  • Privat strand
  • Side i bogen: 33
Minikort af Djursland/Anholt

Uddrag fra Feltguiden

Hybenrose

Hybenrose

Hybenrose, eller Rynket rose som den også kaldes, er en smuk strandplante, men desværre på listen over landskabsukrudt. Planten er indslæbt til Danmark, hvor den på strande og klitter udkonkurrerer naturligt hjemmehørende plantearter.

Læs mere

Rur

Rur

Rurer eller Balaner er en familie af små krebsdyr, der har et kegleformet hus af kalk som kan lukkes. Hvis ruren bliver tørlagt lukker den i og undgå derved at udtørre. Ruren har den forholdsvis længste penis i dyreriget!

Læs mere

Klik her for at se flere strand-fakta fra Feltguiden