Havnen og Ebeltoft er uløseligt forbundet. Uden havnen ville Ebeltoft aldrig være blevet en levende og velhavende købstad i Middelalderen. Siden mistede havnen langsomt sin betydning, og så blev Ebeltoft en forsømt del af datidens udkantsdanmark. Det har været trist dengang, men i dag betyder det, at de ældste gader og huse er enestående velbevarede. Byens borgere fik nemlig ikke råd til at modernisere og rive de fine bindingsværkshuse ned eller rette de krogede gader ud. Resultatet er et miljø, som trækker folk til fra mange lande.
I dag er havnen i Ebeltoft levende igen, men det er især fritidslivet, der sørger for nutidens livlige miljø. Havnefronten ændrer sig konstant, fordi gamle industriarbejdspladser som byens slagteri er lukket og har givet plads til blandt andet boligbyggeri. Nu er der efterhånden en sammenhængende havnepromenade fra Skudehavnen med de karakteristiske røde hytter i syd til hotel Ebeltoft Strand i nord.
Sommeren igennem er her travlt, og flag fra mange lande ses i de store sejlbådes agterstavn. Skudehavnen har alle faciliteter, grillpladser, en ny legeplads og egen lille badebro, som også vinterbaderne benytter. Børnene vimser omkring med fiskenet og tøjklemmer med muslingebidder på snor og fanger krabber. Vil man dyrke sejlsport, er mulighederne uovertrufne, og både roere og kajakfolket har klubhus i havnen og gode ramper til at sætte bådene i vandet fra.
I havneområderne er der flere restauranter og cafeer, men man kan også bare tage sin medbragte mad med eller grille fx ved det store fællesareal ved Skudehavnen og nyde udsigten over mod Mols Bjerge. Meget smukkere bliver havneliv i Danmark ikke.