Danmarks Strandguide - Djursland


Glatved Kalkværk

Hvor industri møder natur

Industri og natur mødes ved kalkværket, og det er med til at gøre det til et særpræget og spændende sted. Kattegat er sjældent i ro her, og vil man mærke havets kræfter, er Glatved Kalkværk et godt valg til en anderledes strandtur.
Vis mere information

En stor del af Djurslands undergrund er kalk. Det er store kalksten, rullestenskalk, som blev efterladt af isen efter seneste istid, og den findes i Danmark kun her. I området omkring Glatved findes den så tæt på overfladen og i så store mængder, at der overalt i landskabet er spor efter kalkgravningen. Flere steder kan man også se resterne af de gamle kalkovne. I Birkesig ikke så langt fra Glatved er tre ovne bevaret og restaureret, så man kan få et indtryk af, hvordan kalkbrændingen foregik.

Når kalken bliver brændt, kan den blandt andet bruges som hvidtekalk og bindemiddel i kalkmørtel. Det steg efterspørgslen kraftigt af i Danmark i 1800-tallet, hvor murstensbyggeriet blev udbredt. Derfor opstod der omkring Glatved en hel industri og udskibning af kalk, som stadig er i gang.

Glatved Kalkværk dominerer området, og på arbejdsdage skal man respektere, at der er gang i store maskiner. Men det er et fascinerende sted og en af de mest øde kyststrækninger på Djursland. Det er ikke her, man skal søge hen for at bade, for strømmen er stærk og vandet dybt. Men man kan nyde den særlige natur – kalken giver flere sjældne planter gode vilkår, og i luften ses ofte den yndefulde rovfugl rød glente. Den har Syddjurs Kommune en særlig national forpligtelse til at passe godt på.

I luften fra de gamle stenalderskrænter ses somme tider også paragliderne, men ellers er det især lystfiskerne, der søger til Glatved. Før i tiden kunne man fiske fra molen. Det skal man imidlertid ikke satse på længere, og heldigvis er fiskeriet fra kysten også glimrende.


Dybt vandFiskevandHavkajakParaglidingVandringGeologi
  • Område: Østkysten
  • Koordinater:
    56°17'53.21"N 10°51'31.28"E
    (56.2981 10.8587)
  • Østvendt stenstrand og udskibningsmole
  • P-plads nord og syd for lasteanlægget
  • Offentlig og privat strand
  • Side i bogen: 172
Minikort af Djursland/Anholt

Uddrag fra Feltguiden

Strandsnegl (alm.)

Strandsnegl (alm.)

Strandsneglen støvsuger kystens sten og muslinger for næringsrige algebelægninger. Med en tunge så ru som sandpapir, rasper den effektivt alle alger, den møder på sin vej. Selv er den yndet delikatesse i Middelhavslandene.

Læs mere

Strandkål

Strandkål

Strandkålen er en velsmagende kålplante, både for kålsommerfugle, hvis larver æder blade og blomsterknopper, men også for mennesker, som kan koge bladstilkene som grøntsager. I England dyrkes strandkålen i haver, i Danmark vokser den vildt på stenede strande.

Læs mere

Klik her for at se flere strand-fakta fra Feltguiden