Danmarks Strandguide - Djursland


Glatved Kalkværk

Hvor industri møder natur

Industri og natur mødes ved kalkværket, og det er med til at gøre det til et særpræget og spændende sted. Kattegat er sjældent i ro her, og vil man mærke havets kræfter, er Glatved Kalkværk et godt valg til en anderledes strandtur.
Vis mere information

En stor del af Djurslands undergrund er kalk. Det er store kalksten, rullestenskalk, som blev efterladt af isen efter seneste istid, og den findes i Danmark kun her. I området omkring Glatved findes den så tæt på overfladen og i så store mængder, at der overalt i landskabet er spor efter kalkgravningen. Flere steder kan man også se resterne af de gamle kalkovne. I Birkesig ikke så langt fra Glatved er tre ovne bevaret og restaureret, så man kan få et indtryk af, hvordan kalkbrændingen foregik.

Når kalken bliver brændt, kan den blandt andet bruges som hvidtekalk og bindemiddel i kalkmørtel. Det steg efterspørgslen kraftigt af i Danmark i 1800-tallet, hvor murstensbyggeriet blev udbredt. Derfor opstod der omkring Glatved en hel industri og udskibning af kalk, som stadig er i gang.

Glatved Kalkværk dominerer området, og på arbejdsdage skal man respektere, at der er gang i store maskiner. Men det er et fascinerende sted og en af de mest øde kyststrækninger på Djursland. Det er ikke her, man skal søge hen for at bade, for strømmen er stærk og vandet dybt. Men man kan nyde den særlige natur – kalken giver flere sjældne planter gode vilkår, og i luften ses ofte den yndefulde rovfugl rød glente. Den har Syddjurs Kommune en særlig national forpligtelse til at passe godt på.

I luften fra de gamle stenalderskrænter ses somme tider også paragliderne, men ellers er det især lystfiskerne, der søger til Glatved. Før i tiden kunne man fiske fra molen. Det skal man imidlertid ikke satse på længere, og heldigvis er fiskeriet fra kysten også glimrende.


Dybt vandFiskevandHavkajakParaglidingVandringGeologi
  • Område: Østkysten
  • Koordinater:
    56°17'53.21"N 10°51'31.28"E
    (56.2981 10.8587)
  • Østvendt stenstrand og udskibningsmole
  • P-plads nord og syd for lasteanlægget
  • Offentlig og privat strand
  • Side i bogen: 172
Minikort af Djursland/Anholt

Uddrag fra Feltguiden

Strandarve

Strandarve

Strandarve er en saftig lille hårdfør plante som vokser på sandstrande og strandvolde, hvor sandet gemmer næring fra rådnende tangplanter. Den tåler saltvandssprøjt og vokser hurtigt op igen, hvis den dækkes af flyvesand.

Læs mere

Vandmand

Vandmand

Vandmand, også kaldet øregople optræder i stort antal langs Danmarks kyster. Vandmanden består af ca. 95% vand og er derfor uden nævneværdige fjender, på nær særlige krebsdyr, kaldet goplelus, som æder vandmandens fire halvrunde kønsorganer.

Læs mere

Klik her for at se flere strand-fakta fra Feltguiden