Danmarks Strandguide - Djursland


Katholm Strand og Havknuden

Fisk og høje skrænter

Naturen har hovedrollen ved Katholm Strand, hvor der sjældent er mange gæster. Det er synd, for turen gennem Katholms jorde er ualmindelig smuk. Lysfiskerne har også grund til at glæde sig.
Vis mere information

Lidt inde i landet ligger Katholm Gods med sin voldgrav og stejle mure og emmer af renæssance. Ude ved kysten er det skrænterne, der rejser sig højt over vandet og lokker med godt fiskeri og lange vandreture. Ofte kan man have stranden helt for sig selv, for den er ikke helt let at komme ned til. Stranden er offentligt tilgængelig, men fra klitten og ind i skoven er man på Katholms jorde. Der må man gerne gå på alle stier, og de fleste må man også cykle på. Men bilen må man altså lade stå.

Det er et fantastisk naturområde, hvor man kan se en række af Danmarks store pattedyr. Det største af dem alle, kronvildtet holder til i Katholms skove. Det er et statelige dyr, som i modsætning til rådyret hellere vil trække sig værdigt tilbage end flygte over hals og hoved – eller i hvert fald lade som om! På strandengene ses harer og ræve, og ude i vandet kommer marsvin ikke helt sjældent forbi. Skarverne, som også kaldes for korsfugl på grund af sin facon i flugten, kan ses nede ved kysten.

Djursland betyder egentlig ”landet omkring Diursaa”. Djurs Å, altså åen med de mange dyr, er det gamle navn for Grenaa, og Djursland har fra gammel tid haft en gavmild natur og derfor også været et yndet jagtområde for kongen og adelen. Almindelige mennesker måtte ikke drive jagt og risikerede strenge straffe, hvis de gjorde det alligevel.

I dag er det lystfiskeriet, der først og fremmest trækker gæsterne til Katholm og omegn. Hele strækket fra den store Havknude til Glatved Strand er populært, og man behøver mange steder ikke at vade ud – fiskene er tæt på land i såkaldte badekar. Både torsk, fladfisk og ørred er blandt mulighederne.


BadningDybt vandFiskevandSnorklingVandringGeologi
  • Område: Østkysten
  • Koordinater:
    56°20'40.42"N 10°54'51.52"E
    (56.3446 10.9143)
  • Østvendt stenstrand
  • Ingen P-plads
  • Privat strand
  • Side i bogen: 177
Minikort af Djursland/Anholt

Uddrag fra Feltguiden

Strandkål

Strandkål

Strandkålen er en velsmagende kålplante, både for kålsommerfugle, hvis larver æder blade og blomsterknopper, men også for mennesker, som kan koge bladstilkene som grøntsager. I England dyrkes strandkålen i haver, i Danmark vokser den vildt på stenede strande.

Læs mere

Strandsennep

Strandsennep

Strandsennep er sandstrandens eneste plante med lilla blomster og smalle tykke blade. Den er en pionérplante som tåler saltvand og gerne indtager den yderste del af stranden, hvor havet, sandfygning og salt skaber særlige levevilkår.

Læs mere

Klik her for at se flere strand-fakta fra Feltguiden