Danmarks Strandguide - Djursland


Sølyst Strand

Kalkens og fiskernes land

Kalken ligger overalt ved Sølyst Strand, og før i tiden gav den en levevej til områdets indbyggere. I dag er stranden et stemningsfuldt sted med små fiskerhytter og -joller. Tag madpakken med.
Vis mere information

Den lille Sølyst Strand imellem Sangstrup Klint og Fornæs er et fascinerende sted. Kysten er fuld af hvide sten – det er rullestenskalk, som før blev brændt i særlige kalkovne og brændt til blandt andet læskekalk. Især godserne på Norddjursland hentede deres kalk direkte på stranden her, mens der var en omfattende kalkindustri med gravning og udskibning af kalk længere sydpå.

Kalken dominerer landskabet overalt i området. Nogle steder ligger den så tæt på overfladen, at den kan ses som tørre, hvide pletter. Fra den hvide strand ved Sølyst kan man kigge over på Sangstrup og Karlby Klinter, der består af såkaldt bryozokalk eller limsten, der er mere end 60 millioner år gammel. Der er kalkbund i vandet, og nogle steder kommer kalken helt op til overfladen på markerne bag kysten. I den lille landsby Hammelev ikke så langt derfra er kalken også en markant del af landskabet, ikke mindst i kraft af landsbyens kirke, der er bygget af limsten. Det var let at bryde lokalt – man kan stadig komme til at se det nedlagte kalkbrud i Hammelev – og den porøse kalk var meget lettere at lave fine dekorationer i end i den hårde granit.

Det er nu ikke kun kalk, befolkningen har levet af her. Landbruget er stadig levende, og det samme er fiskeriet, selv om de små fiskerhytter og -joller ved Sølyst i dag mest er til fritidsfiskeri. Der er en dejlig stemning, nok at se på og opleve, og det er et godt sted at tage madpakken med. Det er også et imponerende kystlandskab at sejle kajak i. Men man kan selvfølgelig også bare tage en frisk dukkert – når man er kommet ud over de første meters løse kalksten, er der som regel fin sandbund.


ParkeringBadningMiddeldybt vandFiskevandSlæbestedSnorklingHavkajakWindsurfingKitesurfingVandringGeologi
  • Område: Nordkysten
  • Koordinater:
    56°27'35.57"N 10°56'21.97"E
    (56.4599 10.9394)
  • Nordøstvendt sand- og stenstrand
  • P-pladser langs grusvejen
  • Privat strand
  • Side i bogen: 204
Minikort af Djursland/Anholt

Uddrag fra Feltguiden

Brandmand

Brandmand

Rød brandmand er den største gople i de danske farvande. Den måler op til ca. 50 cm i diameter, med et slæb af flere meter lange næsten usynlige tråde med giftige nældeceller. Brandmanden træffes ofte nær kysten i fralandsvind.

Læs mere

Havørred

Havørred

Havørreden træffes overalt langs Danmarks kyster og lever både i salt og ferskvand. Om vinteren gyder fisken i åer og bække, mens sommeren tilbringes ude på de åbne og salte kyster, hvor den æder store mængder sild, tobis og rejer.

Læs mere

Klik her for at se flere strand-fakta fra Feltguiden