Danmarks Strandguide - Djursland


Sølyst Strand

Kalkens og fiskernes land

Kalken ligger overalt ved Sølyst Strand, og før i tiden gav den en levevej til områdets indbyggere. I dag er stranden et stemningsfuldt sted med små fiskerhytter og -joller. Tag madpakken med.
Vis mere information

Den lille Sølyst Strand imellem Sangstrup Klint og Fornæs er et fascinerende sted. Kysten er fuld af hvide sten – det er rullestenskalk, som før blev brændt i særlige kalkovne og brændt til blandt andet læskekalk. Især godserne på Norddjursland hentede deres kalk direkte på stranden her, mens der var en omfattende kalkindustri med gravning og udskibning af kalk længere sydpå.

Kalken dominerer landskabet overalt i området. Nogle steder ligger den så tæt på overfladen, at den kan ses som tørre, hvide pletter. Fra den hvide strand ved Sølyst kan man kigge over på Sangstrup og Karlby Klinter, der består af såkaldt bryozokalk eller limsten, der er mere end 60 millioner år gammel. Der er kalkbund i vandet, og nogle steder kommer kalken helt op til overfladen på markerne bag kysten. I den lille landsby Hammelev ikke så langt derfra er kalken også en markant del af landskabet, ikke mindst i kraft af landsbyens kirke, der er bygget af limsten. Det var let at bryde lokalt – man kan stadig komme til at se det nedlagte kalkbrud i Hammelev – og den porøse kalk var meget lettere at lave fine dekorationer i end i den hårde granit.

Det er nu ikke kun kalk, befolkningen har levet af her. Landbruget er stadig levende, og det samme er fiskeriet, selv om de små fiskerhytter og -joller ved Sølyst i dag mest er til fritidsfiskeri. Der er en dejlig stemning, nok at se på og opleve, og det er et godt sted at tage madpakken med. Det er også et imponerende kystlandskab at sejle kajak i. Men man kan selvfølgelig også bare tage en frisk dukkert – når man er kommet ud over de første meters løse kalksten, er der som regel fin sandbund.


ParkeringBadningMiddeldybt vandFiskevandSlæbestedSnorklingHavkajakWindsurfingKitesurfingVandringGeologi
  • Område: Nordkysten
  • Koordinater:
    56°27'35.57"N 10°56'21.97"E
    (56.4599 10.9394)
  • Nordøstvendt sand- og stenstrand
  • P-pladser langs grusvejen
  • Privat strand
  • Side i bogen: 204
Minikort af Djursland/Anholt

Uddrag fra Feltguiden

Marsvin

Marsvin

Marsvinet er en af verdens mindste hvaler og almindeligt forekommende i alle danske farvande undtagen Østersøen. Føden består primært af fisk som torsk og sildefisk, men marsvinet tager også blæksprutter og krebsdyr.

Læs mere

Blåmusling

Blåmusling

Blåmuslingen er meget udbredt i de danske farvande. Den bliver op til 10 cm lang og ånder ved gæller, men kan godt tåle kortvarig udtørring ved lavvande. Ved hjælp af særlige hæftetråde fæstner den sig til sten, pæle og skibsskrog.

Læs mere

Klik her for at se flere strand-fakta fra Feltguiden