Danmarks Strandguide - Djursland


Fornæs Camping

Strand i hvidt og grønt

Stranden er kridhvid, fordi den er fyldt med kalksten. Strandoverdrevene er til gengæld fyldt med blomster og insekter, og der er flere bademuligheder.
Vis mere information

På afstand kan strandene omkring Fornæs se helt tropiske ud. Kridhvidt mod det blå vand lokker de. Men forventer man finkornet koralsand, bliver man skuffet. Det hvide skyldes bunkevis af kalksten, rullestenskalk, som isen har efterladt efter seneste istid. Sand er her ikke meget af på stranden. Til gengæld er vidtstrakte grønne overdrev og skrænter med et væld af sol- og kalkelskende blomster.

Når alt er ved at være klar til sommerens første akt, skifter bagtæppet fra grønt til lyserødt. Den lille engelskgræs blomstrer nogle år så tæt, at den i et par korte uger dominerer hele fladen. Nogle gange blomstrer den igen i det tidlige efterår, men det bliver aldrig med samme overvældende styrke som i forsommeren. Campingpladsen, der ligger ned til det fredede område, har i sæsonen egen badebro. Bunden er de fleste steder en blanding af kalk og sten, men går man mod Fornæs Fyr, kommer man forbi Store Sandvig, hvor bunden, som navnet siger, består af sand.

Her er også en Lille Sandvig, og ved lavvande blotlægges Lille Sandvigs to arme, som består af banker af blåmuslinger. Så kan man nogle gange se den lille, ålekvabbelignende fisk tangspræl, som lægger æg i tang, muslingeskaller og andre skjul. Tangsprællen har ikke nogen svømmeblære og er derfor nødt til at bevæge sig for at holde sig flydende i vandet.

Kysten her er ideel til lange ture året rundt – der er en fornemmelse af plads og luft, som ellers kan være svær at få i vores tætbebyggede land. Ved Fornæs kan man få en fornemmelse af at stå ved verdens ende.


ParkeringToiletterDrikkevandKioskHandicapvenligBørnevenligBadningBadebroMiddeldybt vandFiskevandSlæbestedSnorklingHavkajakWindsurfingKitesurfingVandringFuglelokalitetGeologiCamping
  • Område: Nordkysten
  • Koordinater:
    56°27'16.79"N 10°57'0.77"E
    (56.4547 10.9502)
  • Nordøstvendt stenstrand
  • P-plads for pladsens gæster
  • Privat strand
  • Side i bogen: 202
Minikort af Djursland/Anholt

Uddrag fra Feltguiden

Hornfisk

Hornfisk

Hornfisken er en pelagisk stimefisk og findes overalt i de danske farvande. Den kan blive op til ca. 1,2 meter og 2 kilo. Hornfisken foretager lange vandringer og kommer i april-maj ind i danske farvande for at gyde på lavt vand.

Læs mere

Rur

Rur

Rurer eller Balaner er en familie af små krebsdyr, der har et kegleformet hus af kalk som kan lukkes. Hvis ruren bliver tørlagt lukker den i og undgå derved at udtørre. Ruren har den forholdsvis længste penis i dyreriget!

Læs mere

Klik her for at se flere strand-fakta fra Feltguiden