Danmarks Strandguide - Djursland


Anholt Vesterstrand

Havet giver, og havet tager

De lokale kalder den også københavnerstranden, for her flokkes sejlerne, der har lagt til i Anholt Havn. Det er forståeligt – stranden er usædvanlig flot.
Vis mere information

Der er et mylder døgnet rundt i den korte, hektiske sommersæson. Anholt Vesterstrand ligger klos op ad Anholt Havn, og da stranden samtidig er bred, finsandet og med gode sandrevler at bade på, er den populær blandt sejlerfolket.

Flot er den også – oppe fra klitterne, som tårner sig over stranden, kan den se helt sydlandsk ud, når solens stråler rammer den hvide sandbund og får vandet til at se turkis ud. Stranden har blåt flag, der er beachvolleybane, og er der brug for en pause, en frokost, en is eller en tur under bruseren, kan havnen ved siden af diske op med det hele.

I sommeraftenerne flokkes folk på stranden til boldspil, til at flyve med drager, til bare at sidde hånd i hånd og kigge ud på månen over Anholt i det sidste skær fra solnedgangen. Når havet er roligt, er det den rene idyl. Havet har været gavmildt ved Anholt. Fiskene og sælerne har givet en levevej i tusindvis af år, og der er tegn på, at Anholt allerede for 5.000 år siden havde forbindelse med andre kystsamfund på Djursland og helt op til Norge og Sverige. I dag er der stadig fiskeri, men nu skaber havet også indtægter fra de mange turister.

Men stå her i en efterårs- eller vinterstorm fra Vest. Så forstår man, hvor ensomt Anholt ligger, og hvor dødsensfarligt havet er. Et stort betonkors sat op i klitterne på stranden minder om det. Øens daværende læge, August Thierry, satte det op til ære for hans datter og hendes veninde, som druknede i 1891. Nogle mener, at hvis man sætter sig ved korset og lytter godt efter, kan man nogle gange i vinden høre de to piger, som leger på stranden.


ToiletterDrikkevandBørnevenligBadningMiddeldybt vandNudismeFiskevandSnorklingHavkajakWindsurfingKitesurfingVandring
  • Område: Nordkysten
  • Koordinater:
    56°42'45.28"N 11°30'59.22"E
    (56.7126 11.5165)
  • Vestvendt sandstrand
  • Ingen P-plads
  • Privat
  • Side i bogen: 201
Minikort af Djursland/Anholt

Uddrag fra Feltguiden

Vandmand

Vandmand

Vandmand, også kaldet øregople optræder i stort antal langs Danmarks kyster. Vandmanden består af ca. 95% vand og er derfor uden nævneværdige fjender, på nær særlige krebsdyr, kaldet goplelus, som æder vandmandens fire halvrunde kønsorganer.

Læs mere

Pungreje

Pungreje

Pungrejerene, også kalder mysider danner sommerhalvåret igennem tætte sværme imellem det lave vands ålegræs og i havne. Føden består af planktondyr. Selv er pungrejerne et attraktivt måltid for fiskeyngel og gopler.

Læs mere

Klik her for at se flere strand-fakta fra Feltguiden