Krystalklart vand og kridhvidt sand på kanten til Nordeuropas største ørken. Anholt Nordstrand er en af Danmarks absolut smukkeste og mest eksotiske strande. Farverne kan i det rigtige lys være så klare og livlige, at man kunne stå ved en strand i Caraibien. Andre gange er her et lys så blødt og gennemsigtigt, som kun den danske skærsommer kan levere det. Og så er der dage, hvor alle tanker om troper og sommer bogstavelig talt er blæst væk, for efterårs- og vinterstormene kan være hårde ved Anholt.
Intet andet sted i Danmark ligger så isoleret som Anholt, og når man skuer ud over Ørkenen, der dækker det meste af Anholts indre, forstår man hvor anderledes her er. Ørkenen har ikke altid været en ørken. Engang var området dækket af skovfyr, men øboerne fældede dem efterhånden, fordi der skulle bruges brænde. I stedet fik flyvesandet lov at overtage og skabe det sære område. Nogle finder det trøstesløst, mens andre synes det er et af de smukkeste steder i Danmark.
Ørkenen rummer over 250 forskellige typer lav. Lav er en af jordklodens mest hårdføre beboere – en slags kombination af en svamp og en alge, der tilsammen kan klare ekstreme forhold og derfor også kan trives i en ørken. Til gengæld bryder lav sig ikke om forurening, så de mange arter på Anholt er et tegn på, hvor lidt forurening her er. I dag må man færdes i Ørkenen, men ikke i bil, dertil er området for skrøbeligt. Kun fyrpasseren og enkelte andre må køre på stierne her.
Selve stranden er en fremragende badestrand og et af de steder, hvor man uforstyrret kan solbade nøgen. Her er også godt at sætte drager op.