Danmarks Strandguide - Djursland


Anholt Nordstrand

Hvidt sand, store vidder

I det rette lys ser Anholt Nordstrand ud som om, den lå i Caraibien. Den er usædvanlig smuk og med fint sand og en fremragende badestrand.
Vis mere information

Krystalklart vand og kridhvidt sand på kanten til Nordeuropas største ørken. Anholt Nordstrand er en af Danmarks absolut smukkeste og mest eksotiske strande. Farverne kan i det rigtige lys være så klare og livlige, at man kunne stå ved en strand i Caraibien. Andre gange er her et lys så blødt og gennemsigtigt, som kun den danske skærsommer kan levere det. Og så er der dage, hvor alle tanker om troper og sommer bogstavelig talt er blæst væk, for efterårs- og vinterstormene kan være hårde ved Anholt.

Intet andet sted i Danmark ligger så isoleret som Anholt, og når man skuer ud over Ørkenen, der dækker det meste af Anholts indre, forstår man hvor anderledes her er. Ørkenen har ikke altid været en ørken. Engang var området dækket af skovfyr, men øboerne fældede dem efterhånden, fordi der skulle bruges brænde. I stedet fik flyvesandet lov at overtage og skabe det sære område. Nogle finder det trøstesløst, mens andre synes det er et af de smukkeste steder i Danmark.

Ørkenen rummer over 250 forskellige typer lav. Lav er en af jordklodens mest hårdføre beboere – en slags kombination af en svamp og en alge, der tilsammen kan klare ekstreme forhold og derfor også kan trives i en ørken. Til gengæld bryder lav sig ikke om forurening, så de mange arter på Anholt er et tegn på, hvor lidt forurening her er. I dag må man færdes i Ørkenen, men ikke i bil, dertil er området for skrøbeligt. Kun fyrpasseren og enkelte andre må køre på stierne her.

Selve stranden er en fremragende badestrand og et af de steder, hvor man uforstyrret kan solbade nøgen. Her er også godt at sætte drager op.


BørnevenligBadningLavt vandNudismeSnorklingVandring
  • Område: Nordkysten
  • Koordinater:
    56°43'29.17"N 11°32'50.98"E
    (56.7248 11.5475)
  • Nordvendt sand- og stenstrand
  • Ingen P-plads
  • Privat strand
  • Side i bogen: 194
Minikort af Djursland/Anholt

Uddrag fra Feltguiden

Sølvmåge

Sølvmåge

Sølvmågen er Danmarks almindeligste mågeart. Den voksne fugl kendes på sit kraftige gule næb og en rød plet på spidsen af undernæbbet. Det ”stikkende” gule øje giver fuglen et barsk udseende. Sølvmågen er altædende og opholder sig ofte i fiskerihavne.

Læs mere

Sukkertang

Sukkertang

Karakteristisk båndformet brunalge som findes i næsten alle danske farvande og bliver op til 3 meter lang. Ved udtørring udskilles et hvidligt sukkerholdigt stof, deraf navnet.

Læs mere

Klik her for at se flere strand-fakta fra Feltguiden