Danmarks Strandguide - Djursland


Kalø Slotsruin Strand

Kongeborg og fængsel

Kalø Slotsruin er et af de mest maleriske steder i Danmark, og her er ideelle udflugtsmuligheder for hele familien, også selv om man ikke skulle være interesseret i stedets spændende historie. Veteranbilentusiaster kan hver tirsdag sommeren igennem få en særlig oplevelse, når der er træf her om aftenen.
Vis mere information

Den ligger noget så idyllisk i det blanke vand en tidlig morgen, hvor de første solstråler lyser området op. En efterårsdag i tågen virker den mystisk. Og på de fleste børn med fantasien indstillet på eventyr er Kalø Slotsruin bare dragende. Den er en af Danmarks bedst bevarede borgruiner, og samtidig ligger den i et enestående og meget varieret naturområde med et væld af planter og dyr.

Historien først: De jyske bønder gjorde i begyndelsen af 1300-tallet oprør mod kong Erik Menved og hans ekstremt dyre krige. Kongen nedkæmpede oprøret, og i stedet opførte han fire såkaldte ’tvangsborge’ i Jylland. Kalø Slot var en af dem, og herfra kunne kongens mænd så indkræve nye skatter og holde øje med oprørske undersåtter.

Kalø Slot er ikke bare bygget af en konge, det har også været en konges fængsel. I 1500-tallet sad svenskeren Gustav Vasa fanget her. Det lykkedes ham at flygte i 1519, forklædt som studedriver. To år senere var han konge af Sverige.

Selv om de mange historiske detaljer giver et ekstra pift til besøget, er naturen og stemningen nok i sig selv. På stenene i nærheden ude i vandet kan man ofte se sæler, på slotsøens skråninger er der en rig flora, som blandt andet byder på gamle lægeurter – resterne af borgens apotek. Og fuglelivet tæller både vadefugle, masser af småfugle og med lidt held rovfugle som vandrefalk og dværgfalk.

Vandet er glimrende ørredvand og for lystsejlerne findes der ankerbøjer øst for ruinen. Og ellers kan man nyde sin medbragte madkurv eller besøge den hyggelige Kalø Slotskro som byder på is og mad inde og ude.


ParkeringToiletterDrikkevandKioskHandicapvenligBørnevenligBadningMiddeldybt vandFiskevandSnorklingHavkajakWindsurfingKitesurfingVandringFuglelokalitet
  • Område: Sydkysten
  • Koordinater:
    56°16'57.49"N 10°28'50.79"E
    (56.2826 10.4808)
  • Sydvendt sandstrand og fortidsminde
  • Stor P-plads
  • Offentlig strand
  • Side i bogen: 49
Minikort af Djursland/Anholt

Uddrag fra Feltguiden

Strandkrabbe

Strandkrabbe

Strandkrabben er den mest almindelige krabbe i danske farvande. Man finder den på sten- og sandbund, i havne og alge- og ålegræsbevoksninger på det lave vand. Nedgravet i havbunden afventer den sit bytte og er næsten altædende.

Læs mere

Havørred

Havørred

Havørreden træffes overalt langs Danmarks kyster og lever både i salt og ferskvand. Om vinteren gyder fisken i åer og bække, mens sommeren tilbringes ude på de åbne og salte kyster, hvor den æder store mængder sild, tobis og rejer.

Læs mere

Klik her for at se flere strand-fakta fra Feltguiden