Danmarks Strandguide - Djursland


Egens Havhuse

Sæler og surfere

Bliv ikke overrasket over at se en sæl ligge og dase i solen på en sten her. Sælerne er hyppige gæster ved Egens Havhuse, der også er et af wind- og kitesurfernes steder og ligger smukt i Kalø Vig.
Vis mere information

I Grønland kalder man en sæl, der ligger og bager i solen, for en utoq. Og det ord kan man godt bruge ved Egens Havhuse, for her sker det ikke sjældent, at de spættede sæler finder en sten at ligge og dase i solen på. Stenrevet Rønsten beskytter Egens Vig, og de største af stenene stikker stort set altid op. Og da der samtidig er godt med fisk i vandet, er det et herligt sted for en sæl at tage sig en lille slapper.

Vigen ligger smukt med den lille og meget gamle Egens Kirke i ryggen og udsigt mod Kalø Slotsruin. Det er et af de steder, hvor man stadig fisker med bundgarn, og her er stadig stejle- og tjæreplads. Stejlepladsen er det sted, hvor garnene – og nogle gange fiskene - hænges op til rensning og tørring, og før i tiden blev garnene tjæret, så de ikke rådnede i vandet. Frivillige prøver med hjælp fra lokale fonde at få restaureret stejlepladsens forfaldne tjæregryde, så besøgende kan se, hvordan fiskeriet før i tiden foregik langs kysten i de fleste indre danske farvande.

I dag er det i lige så høj kite- og windsurferne, der har indtaget Egens Havhuse i den del af vigen, der kaldes ’Hullet’. Når vinden er mellem vest-nordvest og syd-sydvest kommer surferne hele vejen fra Aarhus for at slippe grejet løs på bølgerne her.

Men ellers er det også et smukt sted at sætte sig og se solen gå ned over Kalø Slotsruin eller finde spændende ting på stranden. Som badestrand er den tvivlsom - der er for mange sten og muslinger i vandet. Til gengæld er den velegnet til at indsnuse stemningen af gamle fiskerlejer fra en svunden tid. Fuglelivet er værd at holde øje med. Foruden de mange hav- og vadefugle dukker der somme tider en fiskeørn op.


ParkeringLavt vandFiskevandHavkajakWindsurfingKitesurfingFuglelokalitet
  • Område: Sydkysten
  • Koordinater:
    56°16'2.43"N 10°30'16.98"E
    (56.2673 10.5047)
  • Vestvendt fjordstrand
  • Privat P-plads
  • Privat strand
  • Side i bogen: 52
Minikort af Djursland/Anholt

Uddrag fra Feltguiden

Marsvin

Marsvin

Marsvinet er en af verdens mindste hvaler og almindeligt forekommende i alle danske farvande undtagen Østersøen. Føden består primært af fisk som torsk og sildefisk, men marsvinet tager også blæksprutter og krebsdyr.

Læs mere

Strandsnegl (alm.)

Strandsnegl (alm.)

Strandsneglen støvsuger kystens sten og muslinger for næringsrige algebelægninger. Med en tunge så ru som sandpapir, rasper den effektivt alle alger, den møder på sin vej. Selv er den yndet delikatesse i Middelhavslandene.

Læs mere

Klik her for at se flere strand-fakta fra Feltguiden