Danmarks Strandguide - Djursland


Udbyhøj Færgeleje

Liv og gamle dage

Et livligt færgeleje og muligheder for at bade, fiske og vandre i den særegne fjordnatur. Udbyhøj Færgeleje har en spændende historie og er et herligt sted til en udflugt.
Vis mere information

Der er travlt, sådan en sommerdag. Kabelfærgen fragter passagerer på tværs af vandet ’efter behov’, som der står i sejlplanen. Og behov er der tit, når solen slår smut i det blanke vand, og lyset og varmen vælter ned over småhusene, de mange både og de vidtstrakte strandenge. Så må lystsejlerne og de andre skibe væbne sig med tålmodighed, mens den lille færge krydser fjorden.

Trods travlheden er der en fornemmelse af en svunden tid, et ekko fra dengang da færgerne var livline mellem de danske byer. Færgefarten trives side om side med fiskere, lystsejlere, kajakroere og isspisere, og hyppigt er der imponerende kig til store skibe på vej ind til flodhavnen i Randers.

Udbyhøj var fra sidst i 1700-tallet vinterhavn for Randers, så når skibene ikke kunne komme længere ind gennem Randers Fjord, blev deres fragt her lastet om på lavbundede pramme, som sejlede forsyningerne de sidste godt 25 kilometer ind til den store by ved Gudenåen.

Udbyhøj er et oplagt udflugtsmål året rundt. Det er et sted, hvor man kan læne sig tilbage og nyde synet af andres travlhed, gerne i selskab med en picnickurv eller forsynet med en pølse fra havnegrillen. Man kan også vælge selv at være aktiv og gå, cykle eller sejle i den særegne natur, der byder på smukke landskaber og flere herregårde. En af vandremulighederne er den gamle lodssti, som lodserne vandrede af tilbage til lodsstationen ved Udbyhøj, når de havde guidet skibe til Randers.

Det lavvandede fjordlandskab giver særligt i efteråret mulighed for at se et stort antal rastende ande- og vadefugle, og om vinteren græsser de truede knortegæs på strandengene, før de om foråret tager turen nordpå til yngleområderne ved Svalbard.


ParkeringToiletterDrikkevandKioskBørnevenligBadningBadebroMiddeldybt vandFiskevandSlæbestedHavkajakWindsurfingKitesurfingVandringFuglelokalitetShelter
  • Område: Randers Fjord
  • Koordinater:
    56°36'22.74"N 10°18'7.64"E
    (56.6063 10.3021)
  • Vestvendt færgeleje med sandstrand
  • P-plads
  • Offentligt færgeleje
  • Side i bogen: 239
Minikort af Djursland/Anholt

Uddrag fra Feltguiden

Reje (alm.)

Reje (alm.)

Den almindelige reje, også kaldet Roskildereje, er udbredt overalt langs de danske kyster i ålegræs- og tangskove. Rejen lever af tanglopper, orme og fiskeæg og adskiller sig fra Hesterejen med sit horn og sin oprette gang.

Læs mere

Molsruten

Molsruten

Vandreruten Grenaa - Århus er ca. 80 km lang og forløber langs kysten og gennem Mols. På en del af strækket deler Molsruten forløb med Nordsøstien. På www.dvl.dk kan du hente mere viden.

Læs mere

Klik her for at se flere strand-fakta fra Feltguiden