Danmarks Strandguide - Djursland


Lystrup Strand

Kolonihaveidyl ved vandet

Stranden er den rene idyl, og i gamle dage var her en livlig trafik af lokale, der skulle prøve det her nymodens badeliv. I dag er her blåt flag, gode faciliteter og mulighed for at køre helt til stranden.
Vis mere information

Engang var her et folkeliv uden lige i sommerperioden. For små 100 år siden, da havbade, natur og frisk luft var blevet svaret på alle skavanker, væltede folk til Lystrup Strand fra nær og fjern. De kom i hestevogn, de kom ridende, og ungdommen kom på de her nymodens cykler.

Ved den brede strandeng var der ringridning om søndagen, de lokale slog handelsboder op, de unge gjorde kur, de aktive spillede fodbold og badede, de romantiske lånte en robåd af Ras. Funder, og hans foretagsomme Maren solgte kogende vand formedelst 25 øre – så kunne de besøgende selv hælde vand på den medbragte Madam Blå.

Den driftige ejer af området, en vis Andersen og hans søn, forsøgte at udnytte interessen for stedet og begyndte at opkræve bompenge - 10 øre for cyklister og 25 for hestekøretøjer. Den gik ikke længe, så måtte han bukke under for de vrede badegæster. I 30’erne kom de første egentlige sommerhuse. Mange af dem er siden blevet udvidet og moderniseret, men spor efter den gamle tid er her altså stadig.

Lystrup Strand er et dejligt sted at tilbringe en sommerdag, selv om der er bedre badestrande i nærheden. Her skal man tage til for at nyde stemningen og også gerne fuglelivet, for fugle er her mange af. De har gode tider, når de lave sandrevler bliver lagt fri ved ebbe – så er det spisetid.

Stedet er let at komme til, det er handicapvenligt, der er blåt flag og gode faciliteter, og selv om Maren Funder forlængst er død og begravet, og ingen længere sælger kogende vand til friskbrygget kaffe, så gør vore dages medbragte termokander det alligevel muligt at tage aftenkaffen her. Så får man også en smuk solnedgang med i købet.


ParkeringToiletterDrikkevandHandicapvenligBørnevenligBadningLavt vandFiskevandSlæbestedHavkajakVandring
  • Område: Nordkysten
  • Koordinater:
    56°31'15.22"N 10°27'49.43"E
    (56.5209 10.4637)
  • Nordvendt sten- og sandstrand
  • P-pladser
  • Offentlig strand
  • Side i bogen: 231
Minikort af Djursland/Anholt

Uddrag fra Feltguiden

Hjertemusling (alm.)

Hjertemusling (alm.)

Meget almindelig musling ved de danske kyster. Navnet kommer af de parrede muslingeskallers profil. Muslingen er fødekilde for mange af strandens og de lavvandede kysters fugleliv.

Læs mere

Strandmandstro

Strandmandstro

Strand-Mandstro kaldes også for Strandtidsel og findes ikke så mange steder i landet. Den er derfor fredet, så man må ikke plukke den. Insekter må derimod gerne suge nektar af dens blomster – og gør det med vellyst!

Læs mere

Klik her for at se flere strand-fakta fra Feltguiden